Maak zelf je Native Drum

internationale stage
6 en 7 juli 2019

athamis 1

De legende van de Ojibway of de Anashinaabe vertelt:

Een klein meisje was erg verdrietig omdat alle mannen ten oorlog trokken en sneuvelden in de nooit ophoudende stammentwisten. Nog even en er zouden alleen maar ouderen, vrouwen en kinderen overblijven…

Moedeloos besloot het kind om bij volle maan een heilige berg te beklimmen, en op de top van deze berg besloot ze op de dood te wachten. Bij de volgende volle maan, toen het meisje aan het einde van haar krachten was, sprak Grootmoeder Maan tot haar:
“Jouw tijd om te sterven is nog niet gekomen. Er staat jou nog een belangrijke taak te wachten. Ik zal mezelf aan de aarde schenken in de vorm van een muziekinstrument. Leer jij de stamleiders om dit instrument te maken, waarmee iedereen de hartslag van Moeder Aarde zal kunnen horen.”
Dit instrument, rond en helder naar de vorm van Grootmoeder Maan zelf, was een trommel die in de medicijnzak van de Krijgers van Licht paste.

Het meisje deed wat haar gezegd werd, en volgens de legende speelde haar volk sindsdien zo graag op de drums, dat ze liever rond het vuur bleven trommen dan ten strijde te trekken.

 

athamis 2

 

Athamis
Athamis Bárbara is een zeer gewaardeerde medicijnvrouw uit Rio de Janeiro,
afkomstig uit het Braziliaanse Amazonenwoud. In 2004 ontving ze van de Ojibway stam in Canada haar indiaanse naam “Nanòs Còs Qüê: Kolibrie Vrouw van de dondervogelclan”.
Daar leerde ze tijdens haar jarenlange opleiding o.a. van de wijze vrouw Wabasinique de ceremonie van het drum maken. Sindsdien nodigt ze de mensen uit die zich hiervoor klaar voelen, om deze wijsheid te ontvangen tijdens het maken van hun eigen sacrale drum.

Op 6 en 7 juli kan je samen met Athamis je Native drum maken. Athamis leert ons de geschiedenis en de betekenis van de Native drum, en onderwijst ons de tradities die verbonden zijn met het gebruik van de Trom. We zingen en drummen, maar nog niet op de eigen drum. Die moet eerst nog enkele weken drogen en ‘zich zetten’, voor hij een eerste kaar mag spreken. Dit moment wordt traditioneel samen gevierd. In overleg met de groep spreken we een dag af voor dit feest.

Data workshop
op zaterdag 6 juli van 14.00u tot 20.00u
Op zondag 7 juli van 10.00u tot 17.30u

Wie alvast in stemming wil komen voor dit weekend, kan ook de zangworkshop ‘Native Songs’ volgen op 19 mei 2019.

Locatie
Oude Geldenaaksebaan 23, 3360 Bierbeek

Begeleiding
Athamis Bárbara , medicijnvrouw, Brazilie
Astrid Howard, drum-maker, USA
Greet Wielemans, nederige assistente
Athamis spreekt vlot Nederlands en Engels, en fluistervertaling naar het Frans kan voorzien worden.

Deelname
260 € inclusief koffie, thee, middaglunch op zondag, en materialen.
Aan het einde van de rit heb je een Trom.

Breng mee
– Een drum, als je er een hebt. Op de drum die we maken kunnen we immers nog niet spelen.
– Op zaterdagavond organiseren we een ‘potluck’. Breng een gerechtje mee om te delen.
– Een pakje (bio)tabak. Het is gebruikelijk om de docent een pakje tabak te schenken. Niet om op te roken: de tabak wordt gebruikt bij gebeden en rituelen.

Hoe inschrijven
Stuur een mailtje naar polyfante@gmail.com met je vraag tot inschrijven en je gegevens (adres, telefoonnummer). Zodra er voldoende deelnemers zijn ontvang je een bevestiging en kan je het inschrijvingsgeld overmaken.

 

Advertenties