Maak zelf je klankschaal

Internationale 3 daagse
met Greet Wielemans en Jacques Pili

2, 3 en 4 juli 2020

 klankschaal-in-vuur

 

Na twee jaar pauze gaan we dit jaar terug smeden. Op een andere locatie, met andere docenten. De cursus werd te groot en te luidruchtig voor mijn arme buren, we verhuizen naar ‘Waaranders’, een toplocatie vlak naast het bos in het niemandsland tussen Bierbeek en Hamme-Mille. Hameren maar!

Een klankschaal maken is een ambachtelijk en meditatief proces. Na een meditatie ga je een stuk messing rond knippen en vijlen tot de randen glad en egaal zijn. Hierna gaat die schijf het vuur in, de kleur verandert, de vlammen dansen telkens weer anders rond je groeiende schaal. Het metaal koelt af terwijl jij een theetje drinkt, dan ga je poetsen zodat er geen vuil in de messing geslagen kan worden. Nadien is het hameren geblazen met aambeeld en koperslager hamer. Je zoekt voor jezelf het ideale plekje uit in de tuin of onder het afdak. Het begin is altijd wat zoeken maar eenmaal je het juiste ritme hebt gevonden, wordt het leuk en ben je niet meer te stoppen.

Zo nu en dan krijgt het proces van creatie een alchemistisch karakter. Door de meditatie en de intentie zal de schaal de klank en de energie krijgen die jij erin legt. Maar dit betekent ook dat de schaal een spiegel is voor wie hem maakt, met de nodige obstakels om te overwinnen. Weerbarstig metaal zorgt dan soms voor moeilijke momenten. Maar uiteindelijk is het altijd weer een feest als de schaal klaar is en het magische proces van de alchemist in jou is volbracht.

Tijdens de meditaties leer je de klank van je stem te gebruiken om te jezelf te gronden, te centreren en om je af te stemmen op jezelf, op het grotere geheel, op je werk. We introduceren enkele mantra’s.

Jacques Pili is professioneel muzikant, en verdiepte zich de afgelopen jaren in klank en boventonen. Hij ontpopte zich al snel tot een prima smid van klankschalen, gongs, tinsha’s en andere creatieve klankcreaties. We hebben het laatste van Jacques nog niet gezien.

Greet Wielemans ben ikzelf. Net als Jacques volgde ik lessen bij Ton Akkerman. Ik smeed gongs, klankschalen en bellen sinds 2012. Tot nu toe bleven die creaties deel van mijn eigen praktijk, maar sinds dit jaar 2020 gaat de klank de wereld in, en smeed ik ook voor anderen. Bijgestaan door de gouden handen van Jacques kijk ik ernaar uit om dit proces met jullie te delen.

Wanneer
donderdag, vrijdag en zaterdag 2, 3 en 4 juli 2020
van 10.00u tot 17.30u

Waar
‘Waaranders’  
Boswachtershuis ‘De Warande’ aan de rand van Meerdaalwoud, op 500m van ‘Rue du Petit Paradis’ in Hamme-Mille, waar je de auto kan parkeren. Na je inschrijving sturen we je meer details, ook wanneer je met de fiets wil komen.

Deelname

410€, koffie, thee en warme maaltijd inbegrepen.
Ook al het materiaal om te smeden is aanwezig.
Na afloop wordt je schaaltje gewogen en betaal je voor het metaal.
Reken op 15 à 20€, afhankelijk van de grootte van je schaal.

Begeleiding
Greet Wielemans en Jacques Pili
We spreken Nederlands, Frans en Engels en voorzien fluistervertaling waar nodig.
Minimum 6, maximum 12 deelnemers.

Hoe inschrijven
Stuur een mailtje naar polyfante@gmail.com met je vraag tot inschrijven en je gegevens (adres, telefoonnummer). Zodra er voldoende deelnemers zijn / indien er nog plaats is, ontvang je een bevestiging en een uitnodiging tot betalen.