Maak zelf je klankschaal


met Greet Wielemans en Jacques Pili

 klankschaal-in-vuur

 

 

Een klankschaal maken is een ambachtelijk en meditatief proces. Na een meditatie ga je een stuk messing rond knippen en vijlen tot de randen glad en egaal zijn. Hierna gaat die schijf het vuur in, de kleur verandert, de vlammen dansen telkens weer anders rond je groeiende schaal. Het metaal koelt af terwijl jij een theetje drinkt, dan ga je poetsen zodat er geen vuil in de messing geslagen kan worden. Nadien is het hameren geblazen met aambeeld en koperslager hamer. Je zoekt voor jezelf het ideale plekje uit in de tuin of onder het afdak. Het begin is altijd wat zoeken maar eenmaal je het juiste ritme hebt gevonden, wordt het leuk en ben je niet meer te stoppen.

Zo nu en dan krijgt het proces van creatie een alchemistisch karakter. Door de meditatie en de intentie zal de schaal de klank en de energie krijgen die jij erin legt. Maar dit betekent ook dat de schaal een spiegel is voor wie hem maakt, met de nodige obstakels om te overwinnen. Weerbarstig metaal zorgt dan soms voor moeilijke momenten. Maar uiteindelijk is het altijd weer een feest als de schaal klaar is en het magische proces van de alchemist in jou is volbracht.

Tijdens de meditaties leer je de klank van je stem te gebruiken om te jezelf te gronden, te centreren en om je af te stemmen op jezelf, op het grotere geheel, op je werk. We introduceren enkele mantra’s.

Jacques Pili is professioneel muzikant, en verdiepte zich de afgelopen jaren in klank en boventonen. Hij ontpopte zich al snel tot een prima smid van klankschalen, gongs, tinsha’s en andere creatieve klankcreaties. We hebben het laatste van Jacques nog niet gezien.

Greet Wielemans ben ikzelf. Net als Jacques volgde ik lessen bij Ton Akkerman. Ik smeed gongs, klankschalen en bellen sinds 2012. Tot nu toe bleven die creaties deel van mijn eigen praktijk, maar sinds dit jaar 2020 gaat de klank de wereld in, en smeed ik ook voor anderen. Bijgestaan door de gouden handen van Jacques kijk ik ernaar uit om dit proces met jullie te delen.

Open aanbod
Deze workshop wordt momenteel enkel georganiseerd op aanvraag. In dat geval voorziet u zelf de locatie. Neem contact op om meer te vernemen over de voorwaarden.

Deelname

richtprijs 410€ per deelnemer, koffie, thee en warme maaltijd inbegrepen.
Ook al het materiaal om te smeden is aanwezig.
Na afloop wordt je schaaltje gewogen en betaal je voor het metaal.
Reken op 15 à 20€, afhankelijk van de grootte van je schaal.

Begeleiding
Greet Wielemans en Jacques Pili
We spreken Nederlands, Frans en Engels en voorzien fluistervertaling waar nodig.
Minimum 6, maximum 10 deelnemers.