Workshop klankschalen maken met Ton Akkermans
internationale workshop
19, 20 en 21 mei 2018

 klankschaal-in-vuur

Het kan, zelf je klankschaal maken! Het was ook dit jaar weer een genoegen om deze stage in België te kunnen organiseren. Het is telkens bijzonder hoe iedereen zijn eigen klank creëert, en ontroerend om te zien hoe deze klanken in lief en leed grote levensmomenten vergezellen. Als het weer en het eten dan ook nog stralen, is het helemaal compleet!

Een klankschaal maken is een ambachtelijk en mediatief proces. Na een meditatie ga je een stuk messing rond knippen en vijlen tot de randen glad en egaal zijn. Hierna gaat die schijf het vuur in, wat altijd voor een spannend moment is. De kleur verandert, de vlammen dansen telkens weer anders rond je schaal in wording. Het metaal wordt afgekoeld in water en dan gepoetst zodat er geen vuil in de messing geslagen kan worden. En dan ga je aan de slag met aambeeld en koperslager hamer. Je zoekt voor jezelf het ideale plekje uit in de tuin of in de tent. Het begin is altijd moeilijk maar eenmaal je het juiste ritme hebt gevonden, wordt het leuk en zelfs verslavend fijn.

Zo nu en dan krijgt het proces van creatie een alchemistisch karakter. Door de meditatie en de intentie zal de schaal de klank en de energie krijgen die jij erin legt. Maar dit betekent ook dat de schaal een spiegel is voor wie hem maakt, met de nodige obstakels om te overwinnen. Weerbarstig metaal zorgt dan soms voor moeilijke momenten. Maar uiteindelijk is het altijd weer een feest als de schaal klaar is en het magische proces van de alchemist in jou is volbracht. Samen met zijn partner Carolina weet Ton dit proces in goede banen te leiden en bovendien wonderwel te timen zodat iedereen met een eigen schaal naar huis gaat.

Om een klankschaal te maken heb je alle elementen nodig: hout, metaal, water, vuur, lucht en een stevige ondergrond. We brengen al die elementen naar de tuin in Bierbeek.

ton en Carol

Ton Akkermans heeft 18 jaar gewerkt in de kinderpsychiatrie als Antroposofisch pedagoog en doceerde kunstzinnige vorming op de Vrije School. Daarnaast is hij restauratie smid en koperslager en werkte vaak met kunstenaars. Toen hem werd gevraagd om klankschalen te restaureren, heeft hij op zijn manier leren luisteren naar de klank. Hij heeft iets begrepen over de manier waarop de klankschalen oorspronkelijk werden gemaakt, en geeft dit proces met veel geduld en eenvoud door tijdens workshops. Ton heeft zich intussen ook verder geschoold in het maken van therapeutische en meditatieve klankinstrumenten.

Wanneer
Data
zomer 2019 volgen.
We spreken een mix van talen, Nederlands en Engels en Frans.

Waar
Oude Geldenaaksebaan 23, 3360 Bierbeek
Je ontvangt een wegbeschrijving na inschrijving.

Deelname
390€ middagmaal, koffie en thee inbegrepen. Al het nodige materiaal is aanwezig.
Deze prijs is exclusief het materiaal van je schaal. Aan het einde van de rit wordt je klankschaal gewogen en betaal je het metaal (+/- 25€ tot 40€)
Max. 10 à 12 deelnemers (afhankelijk van het aantal deelnemers dat eerder een klankschaal maakte).

Begeleiding
Ton Akkermans en Carolina Schomper
www.klankcreatie.nl     www.creationofsound.com

Hoe inschrijven
Stuur een mailtje naar polyfante@gmail.com met je vraag tot inschrijven en je gegevens (adres, telefoonnummer). Indien er nog plaats is ontvang je een bevestiging en kan je het inschrijvingsgeld overmaken.

Advertenties